Do góry

Dania główne Przepis na:

Wegetariańsie Sushi

Przepis dnia 2014-07-08
Wegetariańsie Sushi

Autor:

Przepisów i artykułów: 96 Ocena: 496

Dodano:

Odsłon: 14400

Warto wspomnieć, że wodorosty nori świetnie wpływają na wygląd włosów, skóry i paznokci. Są świetnym źródłem przeróżnych witamin (A, E, K, C, B) i minerałów (wapń, żelazo, jod). Zmniejszają również uczucie głodu, przez co są pomocne przy odchudzaniu!

Składniki

  • 3 liście nori
  • 3 łyżki czarnego ryżu
  • 5 łyżek komosy ryżowej
  • kiełki brokuła
  • 2 liście sałaty
  • 1 mały ogórek
  • 1 marchew
  • słupki grillowanej dyni
  • 2 łyżki sezamu
  • sos sojowy
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ugotować oddzielnie komosę ryżową i czarny ryż, a następnie ostudzić.

  2. Liść nori ułożyć na macie błyszczącą stroną do dołu.

  3. Na matowej stronie wyłożyć komosę ryżową, tak aby przy końcu liścia zostawić co najmniej 1,5 cm wolnego miejsca.

  4. Na komosę wyłożyć czarny ryż, a następnie wzdłuż u dołu liścia pozostałe dodatki.*

  5. Zawijać liść przy pomocy maty bambusowej, mocno dociskając (po pierwszym zwinięciu mocno docisnąć i resztę liścia zawijać stopniowo).

  6. Koniec lista lekko zwilżyć wodą i przylepić na końcu.

  7. Gotowe sushi pokroić na kawałki o dość równiej grubości.

  8. Na koniec całość posypać sezamem i podać z dodatkiem sosu sojowego.

  9. Ja zrobiłam dwie wersje sushi- jedna z dodatkiem uprażonego sezamu, kiełków brokuła i dyni, druga ze słupkami ogórka, marchewki i sałatą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń