Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Wegetariańska musaka"
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 481
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1305
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 60
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 350
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 481
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1305
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 60
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 350
Składniki
Bakłażany oczyść, potnij w plasterki, posól je i odłóż na 20 minut, aby puściły gorzki sok. Potem bakłażany opłucz, osusz papierowym ręcznikiem i podsmaż na rozgrzanym oleju. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w plasterki.
Na patelni rozgrzej masło. Oprósz je mąką, krótko zasmaż. Zasmażkę wymieszaj z zimnym mlekiem, gotuj 5 minut, ciągle mieszając. Kiedy sos zacznie gęstnieć przypraw go czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem, gałką oraz oregano.
Żaroodporną formę posmaruj tłuszczem. Ułóż w niej warstwami plasterki ziemniaków oraz bakłażanów. Każdą warstwę warzyw posyp solą, pieprzem i oregano oraz posmaruj sosem beszamelowym. Pomidory umyj, pokrój w plasterki. Ułóż je na wierzchu zapiekanki. Całość posyp startym żółtym serem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200oC. Piecz około godziny.Źródło: Naj