Do góry

Dania główne Przepis na:

Wegetariańskie leczo z młodej kapusty

Wegetariańskie leczo z młodej kapusty

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 1896

Dodano:

Odsłon: 382

Gdy niedawno przeglądałam blog “Jadłonomia” – przepis na wegetariańskie leczo z młodej kapusty wprawił mnie w zachwyt i natychmiastową potrzebę ugotowania potrawy. Miałam w domu młodą kapustę, bo akurat jest na nią sezon, ale musiałam popędzić do sklepu po świeżą paprykę. Ona wiosną nie jest tania, ale czego nie robi się dla spełnienia marzeń?

Składniki

  • 2 słodkie czerwone papryki
  • 1 cebula
  • 3-4 łyżki oliwy/oleju/masła klarowanego
  • 1 łyżeczka słodu – syropu klonowego, miodku mniszkowego, syropu z pokrzywy – użyłam tego ostatniego, bo akurat miałam otwarty sł
  • nieduża główka młodej kapusty, około 400 gramów
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • 1 puszka pomidorów (u mnie słoik 400 g, zaprawiany ubiegłego lata)
  • sól i czarny pieprz
  • do podania: kasza, ryż lub dobre pieczywo
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cebulę posiekaj w piórka/półksiężyce, paprykę pokrój w grube paski.
    Na dnie dużego i szerokiego garnka rozgrzej tłuszcz, dodaj pokrojone warzywa i smaż przez 1 – 2 minuty. Po tym czasie dodaj syrop klonowy (lub inny wybrany słód), zamieszaj i smaż przez 8 – 10 minut, czyli do momentu, aż papryka zmięknie.

  2. W tym czasie poszatkuj kapustę. Dodaj ją do podsmażonych warzyw razem z przyprawami – papryką słodką, ostrą i wędzoną, wymieszaj i duś przez kolejne 15 – 20 minut.

  3. Warzywa (paprykę, cebulę i młodą kapustę) warto jak najdłużej podsmażać w szerokim garnku. Im dłużej będziesz je smażyć, tym smaczniejsze będzie leczo – zyska nieco dymny aromat. Dlatego trzeba pozwolić paprykom powoli i długo smażyć się z cebulą oraz młodą kapustą, a z dodaniem pomidorów poczekać na sam koniec.

  4. Na koniec wlej pomidory, dodaj sól oraz pieprz i gotuj jeszcze przez 5 minut.

  5. Dzięki długiemu podsmażaniu gotowe leczo nie tylko smakuje, ale też pachnie zupełnie jak to nad Balatonem. Ze świeżo ugotowaną kaszą jaglaną nasze wegetariańskie leczo z młodej kapusty komponowało się naprawdę dobrze. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 19 czerwca Świetna propozycja na młodą kapustę <3

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń