Do góry

Dania główne Przepis na:

Wegetariańskie leczo z pieczarkami

Wegetariańskie leczo z pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 1371

Dodano:

Odsłon: 326

Od jakiegoś czasu w mojej diecie znajduje się o wiele mniej mięsa. Stąd też od jakiegoś czasu na moim blogu jest więcej potraw wegetariańskich i wegańskich :) tak, to nie tak sobie i nie bez powodu :) Leczo niekoniecznie musi być z kiełbasą i na smalcu, odpowiednie przyprawy zrobią swoje i smak będzie nieziemski, nawet dla tych, którzy jedzą mięso (jak marudzą że chcecie ich zagłodzić, to niech sobie podsmażą kiełbasę na patelni i podgrzeją razem w małym garnuszku :)). A tak serio, tym naprawdę da się najeść! Oczywiście robi się naprawdę szybko :)

Składniki

  • 2 mniejsze lub 1 dużą cebulę
  • kilka ząbków czosnku (ile lubisz)
  • 2 czerwone (lub różnokolorowe) świeże papryki
  • 1 puszkę kukurydzy
  • 2 nieduże cukinie
  • 300g pieczarek
  • 1 kartonik krojonych pomidorów lub 5-6 świeżych
  • 1 gałązkę selera naciowego
  • sól, pieprz do smaku
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczkę ostrej papryki (lub 0,5 łyżeczki jeśli wolisz łagodniejsze smaki, ja tam lubię na ostro)
  • 1 łyżeczkę wędzonej słodkiej papryki
  • 1 łyżkę majeranku
  • 0,5 łyżeczki cząbru
  • 2-3 listki laurowe
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu
  • duuuużo natki pietruszki
  • olej roślinny do smażenia
  • 1/3 szklanki wody
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na rozgrzanym oleju (można lekko posolić, żeby szybciej zmiękła). Następnie dodajemy pokrojoną w mniejsze kawałki paprykę (u mnie takie półpaseczki) i selera (na 2,3 kawałki).
    Smażymy to razem kilka minut pod przykryciem na niedużym ogniu, aż papryka zmięknie.

  2. Następnie dodajemy pomidory (jeśli masz świeże, to najpierw sparz je, obierz ze skórki i pokrój w kosteczkę) i odsączoną kukurydzę. Podlewamy wodą i gotujemy przez chwilkę na małym ogniu.

  3. Cukinię obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do garnka, mieszamy i nadal pod przykryciem gotujemy chwilkę, aż cukinia zmięknie i zmniejszy objętość. W przypadku młodej cukinii, nie powinno zająć to więcej niż 7-10 minut. W międzyczasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.

  4. Kiedy cukinia mięknie w garnku, myjemy pieczarki (nie obieramy, litości, w skórce i tuż pod nią jest cały smak :)), kroimy je na mniejsze części albo w plasterki, jak kto lubi. Na patelni rozgrzewamy niedużą ilość oleju i podsmażamy na nim pieczarki. Można lekko je posolić. Dodajemy je do garnka, kiedy cukinia zaczyna dochodzić. Gotujemy jeszcze dosłownie chwilkę.

  5. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem, cząbrem, słodką, ostrą i wędzoną papryką. Gasimy ogień pod garnkiem, siekamy pietruszkę i dodajemy do garnka (trochę zostawiamy do dekoracji). Mieszamy. Odczekujemy 5 minut. Nakładamy na talerze.








    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń