Do góry

Dania główne Przepis na:

Węgierska zupa gulaszowa

Węgierska zupa gulaszowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4192

Dodano:

Odsłon: 25703

Tak naprawdę, to oryginalny węgierski gulasz różni się od znanej w Polsce pod tą nazwą potrawy. Węgierski oryginał to gęsta, zawiesista, pikantna zupa składająca się z mięsa, ziemniaków, papryki i pomidorów. I nie stanowi dodatku do kaszy czy ziemniaków, ale jest potrawą samą w sobie. Jednym słowem - węgierski eintopf.

Składniki

  • ok. 35 - 40 dag mięsa wołowego
  • ok. 40 - 45 dag wieprzowiny
  • 3 - 4 duże strąki papryki
  • 2 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 - 3 duże, mięsiste pomidory
  • puszka pomidorów w zalewie
  • 6 - 8 dużych ziemniaków
  • 4 - 5 łyżek makaronu zacierki (lepszy byłby domowy, ale wiadomo - leń)
  • ok. 1,5 litra esencjonalnego bulionu warzywnego
  • słodka papryka mielona - 4 czubate łyżki,
  • suszona (lub świeża) ostra papryczka,
  • pół kostki smalcu
  • duża łyżka majeranku,
  • łyżeczka kminku
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso - obydwa gatunki - umyj, osusz i pokrój w grubą kostkę.

    Na patelni rozgrzej smalec i zeszklij na nim cebulę. Wrzuć pokrojoną wołowinę i obsmaż ze wszystkich stron, na dość dużym ogniu, aż się ładnie zrumieni.

  2. Obsmażone mięso zdejmij z ognia, wsyp słodką paprykę i szybko i dokładnie wymieszaj.
    Postaw z powrotem na, tym razem już małym, ogniu.

  3. Dodaj do wołowiny pokrojoną w paski paprykę. Przemieszaj, podsmaż ok. 10 minut.
    Dodaj obrane ze skóry pomidory i pomidory z puszki z zalewą.
    Przykryj i duś na małym ogniu ok. godziny.

  4. Wieprzowinę pokrojoną w kostkę obsmaż na smalcu, zalej szklanką bulionu i duś na małym ogniu do miękkości.

  5. Wołowinę przełóż do większego garnka, dodaj wieprzowinę, pokrojone w kostkę obrane ziemniaki, rozgnieciony, posiekany czosnek, majeranek, kminek oraz makaron zacierki. Dodaj posiekaną ostrą paprykę. Zalej bulionem, tak, aby zupa nie była za rzadka.
    Duś jeszcze minimum 20 - 25 minut.

    Podawaj z bagietką i czerwonym winem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń