Do góry

Dania główne Przepis na:

Węgierski gulasz po zakarpacku

Węgierski gulasz po zakarpacku

Autor: Kate85

Przepisów i artykułów: 38 Ocena: 493

Dodano: 10.08.2017

Odsłon: 3078

Prawdziwy węgierski bogracz - przepis krok po kroku Węgierski gulasz po zakarpacku, znany również jako bogracz. Ten przepis jest jednak inny niż ten, który prawdopodobnie znacie - będzie to tradycyjny gulasz, jaki przygotowuje się na zakarpaciu. Ja zazwyczaj dodaję do gulaszu m.in. ogórki kiszone, pieczarki, kukurydzę - obok mięsa jednak, w tym daniu królują przede wszystkim ziemniaki i spora ilość boczku. Danie jest przez to bardzo treściwe i sycące...no i nie dla tych, co na diecie ;) Tradycyjnie, gulasz ten gotuje się na żebrach wołowych. Ponieważ nie udało mi się takowych znaleźć, potrawę przygotowałam na zwyczajnym wołowym mięsie gulaszowym. Zapoznajcie się z przepisem, korzystajcie i oczywiście ulepszajcie go :) Pięknie pozdrawiam! K.K.

Składniki

  • 1 kg wołowiny gulaszowej (pokrojona na ok. 2-3cm kawałki )
  • 300g wędzonego boczku
  • 600g ziemniaków
  • 200g papryki czerwonej
  • 1 no może 2 puszki krojonych pomidorów bez skórki (ażeby było prościej i szybciej)
  • 4 duże cebule
  • 2 marchewki
  • 1/2 ostrej papryczki chilli
  • 1-2 główki czosnku ....tak główki :)
  • 2 łyżki papryki wędzonej w proszku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól do smaku
  • ziele, liść laurowy, inne zioła do smaku (ewentualnie)
  • 4 ogórki kiszone pokrojone w plasterki (ewentualnie)
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Boczek i cebulę kroję w kostkę, marchew kroję w talarki (można również zetrzeć na tarce do jarzyn).

  2. W garnku rozgrzewam niewielką ilość oliwy, dodaję pokrojony boczek i podsmażam na złoto. Następnie dorzucam pokrojoną cebulę oraz chilli i chwilę razem smażę, dodaję  marchew i po 2-3 minutach wędzoną czerwoną paprykę - chwilę podsmażam, aż papryka uwolni swój aromat (nie może ściemnieć).

  3. Następnie do garnka wkładam mięso, obrane ząbki czosnku (czosnek możecie lekko zgnieść płaską stroną noża, uwolni się wówczas więcej aromatu), oprószam całość świeżo zmielonym czarnym pieprzem . Dolewam wodę, ale tylko tyle, aby przykryła mięso, zagotowuję i duszę na niewielkim ogniu przez około 1 i 1/2 godziny

  4. Obrane i umyte ziemniaki kroję w średnią kostkę, paprykę (najlepiej bez skórki ) w paseczki, zieleninę siekam.

  5. Na 30 minut przed końcem duszenia mięsa dodaję sól do smaku (w tym momencie można również dodać inne ulubione zioła i przyprawy).

  6. Kiedy mięso będzie już prawie gotowe, dodaję ziemniaki, paprykę, krojone pomidory bez skórki wraz z zalewą, ewentualnie kiszone ogórki i powoli gotuję-  do momentu, aż wszystkie składniki będą gotowe . Pod sam koniec dosypujemy połowę posiekanej zieleniny (pozostałą dekorujemy danie na talerzach).
    Prawdziwy węgierski bogracz gotowy!

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 12 sierpnia Prawie jakbym widział michę u znajomych z Węgier ;) U nas trochę więcej ostrej papryczki dodajemy, ale wiadomo, że każdy przeprawia, tak jak lubi :) Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń