Do góry

Dania główne Przepis na:

Węgierski Langosz.

Przepis dnia 2019-01-11
Węgierski Langosz.

Autor:

Przepisów i artykułów: 340 Ocena: 4952

Dodano:

Odsłon: 1672

Placki drożdżowe z patelni,pyszne i proste w przygotowaniu,można je podawać z różnymi dodatkami,skradły moje serce :-)

Składniki

  • 6 szt.
  • 500 g mąki pszennej
  • 3 średnie ugotowane ziemniaki (ok.200 g)
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 30 g świeżych drożdży
  • 350 ml mleka (+-)
  • Dodatkowo:
  • olej do smażenia
  • śmietana lub sos czosnkowy
  • śmietana lub sos czosnkowy
  • ulubione dodatki co kto lubi
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać,umyć i ugotować w osolonej wodzie,po odlaniu przecisnąć przez praskę,lub rozgnieść widelcem,pozostawić do wystygnięcia.
    Do małej miseczki wlać 100 ml ciepłego mleka,wsypać cukier i pokruszyć drożdże,wymieszać,zasypać 1 łyżką mąki.
    Przykryć miseczkę ściereczką i odstawić na 10-15 min.aż drożdże zaczną pracować.
    Do dużej miski przesiać przez sitko mąkę,wsypać sól,wymieszać,wrzucić przeciśnięte przez praskę ziemniaki,wlać część mleka(ilość mleka zależy od ziemniaków jakie mamy,mi starczyło 350 ml,a może tak być,że wyjdzie 400 ml),olej oraz zaczyn,wyrobić ciasto ręcznie lub robotem,ciasto ma być elastyczne,odchodzić od ręki,misy miksera.
    Misę smarujemy olejem,wkładamy ciasto,przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.1 godz.
    Ciasto ma podwoić swoją objętość.

  2. Po tym czasie wyjąć na blat podsypany delikatnie mąką,uformować wałek,nożem przeciąć na 6 równych kawałków,w zależności od tego jak duże chcemy uzyskać placki.
    Z każdego kawałka uformować kulę,następnie spłaszczyć i rozwałkować na gr.1-1,5 m.
    Gotowe przykryć ściereczką.
    Smażymy na rozgrzanym oleju,na średnim ogniu z obu stron na złoto.
    Smażyłam na patelni średnicy 21 cm,olej sięgał 5-6 cm w górę.

  3. Gdyby podczas pieczenia w placku zaczął się robić bąbel,najlepiej przygnieść go łopatką do smażenia.
    Upieczone odkładamy na ręcznik papierowy,następnie na talerz.
    Podawać z ulubionymi dodatkami,u mnie akurat z sosem czosnkowym,można ze śmietaną,jogurtem i serem tartym.


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (22)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Dolcevita-in-my-kitchen 09 stycznia Pieknie wyrosl.Bardzo lubie langosze, kiedys tak popularne na ulicach Budapesztu, a teraz wyparte przez kebaba i hamburgery. Trzeba sie niezle naszukac( hale targowe).

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 08 stycznia Pyszne ,do tego sos czosnkowy...mniam...:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kuchmariola63 08 stycznia Też jestem ciekawa smaku :) I koniecznie muszę takie placki zrobić. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

basiliana 08 stycznia Apetyczne placki, pewnie świetne smakowałyby ze śmietaną albo sosem czosnkowym Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń