Do góry

Przetwory Przepis na:

węgierskie leczo na obiad i do słoika;)

węgierskie leczo na obiad i do słoika;)

Autor: roszpunka_

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 49

Dodano: 27.07.2011

Odsłon: 55873

od razu zjedliśmy takie dobre;)

Składniki

  • mięso mielone ok 0;5 kg
  • pomidory 3 kg( lub ok 3l przecieru)
  • cukinia 2kg (po oczyszczeniu)
  • cebula 1;5 kg
  • pieczarki 1;5 kg
  • papryka 1 kg
  • przyprawy: vegeta,sól pieprz, curry,kurkuma, ostara paprtka, słodka papryka, olej, kilkla łyżek cukru
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. mięsko dusimy na patelni z 1 cebulą pokrojoną w kostkę ok 30 min

  2. w tym samym czasie pomidory kroimy ze skórką w ćwiartki i dusimy bez wody

  3. teraz gdy nam się to ładnie dusi kroimy pozostałe warzywa;) najpierw kroimy pieczarki i dusimy w duuuużym garze z masełkiem. Cukinia jeżeli jest młoda to nie obieramy jej i kroimy w 0.5cm paski, które przekroimy jeszcze na pół, jeżeli mamy dużą cukinię z twardą skórka to obieramy i kroimy w kostkę. cebulę kroimy w piórka, paprykę w kostkę

  4. teraz zestawiamy z gazu pomidory i mięso. Pomidory przecieramy prze durszlak a powstały przecier wlewamy do naszych warzyw. Dodajemy przyprawy w ilości wedle uznania ale w smaku powinno być pomidorowo-pikantne;) gotujemy 10 min od momentu zagotowania sosu

  5. Zabieramy część sosu na obiad i dusimy z mięsem 20 min podajemy z ryżem. Resztę przekładamy do słoików i pasteryzujemy 20 30 min od momentu zagotowania wody aby zima w dowolnej chwili znów poczuć ten smak;)

  6. zjadamy pospiesznie gdyż szybko znika;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

roszpunka_ 30 lipca 2011 Do jasiek57 i innych:
a z tym mięsem to jest dokładnie tak jak napisała kasikzaki;) Z mięsem jemy tylko tę porcję która odkładamy na obiad resztę pasteryzujemy bez mięsa.Oczywiście można zrobić tego mniej ale u mnie w domu wszyscy lubią jeść zawłaszcza jak ja gotuje wiec się nie bawię w małe porcje.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie i mimo tych problemów zapraszam na następne przepisy;)

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

roszpunka_ 30 lipca 2011 Witam wszystkich;) tyle krytyki i to najwięcej od osób które nie maja zamieszczonych własnych przepisów. Zaszedł błąd z cukinia i pomidorami bo są podane dwa razy. Nie jest to moje jedyne konto nie miałam wcześniej takich problemów, nie wiem skąd się to wzięło oczywiście zaraz poprawię. Ten przepis trafił na główną stronę interii może to dlatego, być może po edycji przepisu(smaker dodaje informacje z dużym opóźnieniem)

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mila 29 lipca 2011 Nic nie rozumiem - po co pisać 2 X 3 kg pomidorów, kiedy można po prostu napisać 6 kg. Ta sama sytuacja z cukinią.
Skoro już podaje się przepis, to chyba po to by inni skorzystali, a tymczasem zamiast przepisu mamy łamigłówkę.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kasikzaki 28 lipca 2011 Jasiek, resztę sosu do słoików i zapasteryzować, tak jak jest napisane. Później jak masz ochotę na leczo to tylko smażysz mięsko otwierasz słoik, dusisz i gotowe.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tusia198812 28 lipca 2011 z miesem pasteryzujemy?? pierwsze słysze :/

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jasiek57 28 lipca 2011 Jak dokładnie ma być z pomidorami i cukinią? pkt.5.''Zabieramy część sosu i dusimy z miesem.'' Nie rozumiem. Mięsa jest tylko 1/2kg a sos z 6 kg pomidorów i 4,5 kg cukinii. Jak zabierzemy część sosu i mięso to z czum będzie ta reszta sosu.?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kukta 28 lipca 2011 Swietny przepis, na pewno bardzo smaczne jednak nie ma nic wspolnego z wegierskim lecso. Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń