Do góry

Desery Przepis na:

Wenus

Wenus

Autor: patusia5

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 6407

Dodano: 21.05.2010

Odsłon: 68597

Lekkie i puszyste, rozpływa się w ustach.

Składniki

5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po odrobinie cukru i po 1 żółtku aż do wyczerpania produktów. Na końcu dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i lekko mieszamy. Wylewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i pieczemy w temp. 180 stopni około 20 minut. Studzimy.

  2. Masa: Obie galaretki rozpuszczamy w 2,5 szklankach wrzątku, odstawiamy do przestudzenia. Ser mielimy, do sera dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie mieszamy. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodajemy po odrobinie wymieszanej galaretki z serem i lekko mieszamy.

  3. Posypka kokosowa: Masło roztapiamy na patelni, dodajemy kokos i cukier i smażymy na złoto. Studzimy.

  4. Biszkopt kroimy na 2 części, jedną wkładamy na spód blaszki, wylewamy masę, przykrywamy drugim biszkoptem. Wierzch smarujemy cienko dżemem, przykrywamy usmażonym kokosem. Wkładamy do lodówki na koło 2 godziny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (32)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ombra77 19 sierpnia 2013 Proste w przygotowaniu, a przede wszystkim pyszne:) Polecam!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madzia1208 12 czerwca 2011 Ciacho naprawdę smaczne.Tylko mój biszkopt z 6 jaj wyszedł jeszcze raz taki.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

zabecka 29 kwietnia 2011 Ciacho wyszło rewelacyjne!!! super przepis:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

patusia5 26 lutego 2011 Blaszka 25x36cm. Sera jest w sam raz, ale jeśli ktoś woli można zmienić proporcje.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

alisja 22 lutego 2011 jaki wymiar blaszki?tego sera tak jakoś mało mi się wydaje.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

meja99 05 lutego 2011 Przeczytałam, upiekłam i... mniammm! Super przepis! Dziękuję Patusiu!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń