Do góry

Desery Przepis na:

Wiedeński tort na waflach

Wiedeński tort na waflach

Autor:

Przepisów i artykułów: 73 Ocena: 932

Dodano:

Odsłon: 618

Niech Was nie zmyli nazwa, to ciasto nie wymaga pieczenia, jest łatwe, a przy tym przepyszne i wciągające. Posypane jest genialnym krokantem – same zalety.

Składniki

  • Składniki na krokant:
  • 1 łyżka masła
  • ½ szklanki cukru
  • 2 szklanki migdałów
  • Olej do smarowania
  • Składniki na krem:
  • 300 ml mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka cukru
  • 200 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 150 g czekolady
  • Dodatkowo:
  • 6-10 okrągłych lub kwadratowych wafli
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Najpierw gotuję budyń z 300 ml mleka, dodając 1 łyżkę cukru, który ostawiam następnie do wystygnięcia.
    Teraz przygotowuję krokant, w tym celu rozpuszczam łyżkę masła w rondelku, dodaję cukier. Mieszam cały czas, aż cukier się rozpuści. Następnie karmelizuję masę około 10 minut – w tym czasie nabierze ona ciemnozłotego koloru. Do masy dodaję pokrojone na niewielkie kawałki migdały, mieszam i wykładam krokant na posmarowaną olejem folię aluminiową. Krokant rozkładam na folii tak, aby tworzył cienką warstwę. Odstawiam do wystygnięcia.
    Międzyczasie mogę przygotować krem. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i odstawiam. Masło ubijam na puszystą masę z cukrem pudrem, następnie, cały czas ubijając, dodaję po łyżce budyniu. Na koniec dodaję rozpuszczoną czekoladę i mieszam mikserem do uzyskania jednolitej masy.
    Gotowy krem wkładam na 20 minut do lodówki, a w tym czasie rozbijam krokant na drobne kawałki (można to też zrobić wałkiem do ciasta).
    ¼ kremu zostawiam do posmarowania tortu z boku i z góry. Resztę kremu rozprowadzam na blatach waflowych (wyjdzie ich od 6-10, w zależności, jak grubo posmarujecie każdy blat. U mnie skończyło się na 5, a 6 przykryłam torcik

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (24)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń