Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Syrop z sosny znany jest jako lekarstwo na kaszel i przeziębienie. Kiedy i jak zbierać młode pędy sosny? Oto przepis na własnoręcznie wykonany syrop.
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 404
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 546
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1436
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 137
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 404
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 546
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1436
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 137
Składniki
Pędy sosny zbieramy w maju kiedy pędy pają długość do 12 cm. Takie są najlepsze i posiadają najwięcej wartościowych soków ( należy pamiętać aby nie zrywać przodowników oraz zrywać pędy z wielu drzew a nie z jednego). Pędy układamy do słoja warstwami przesypując cukrem. Następnie ubijamy delikatnie i zakrywamy słój. Odstawiamy na około 6 tygodni. Po tym czasie zlewamy do małych buteleczek (ja przelewam do 100 ml). Odstawiamy w chłodne miejsce.