Do góry

Dania główne Przepis na:

Wiejska szynka wędzona gotowana

Wiejska szynka wędzona gotowana

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 1208

Dodano:

Odsłon: 10741

Domowa szynka z wędzarni, najlepsza, bez konserwantów.

Składniki

  • 3 sztuki mięsa od szynki po około 1,5 kg
  • 200 gram soli peklującej
  • 10 gram saletry
  • 2,5 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry
  • 20 ziaren ziela angielskiego
  • 10 liści laurowych pokruszonych
  • 20 ziaren jałowca
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżka majeranku
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki pieprzu zmielonego
  • 2,5 gram cukru
  • 2 litry wody
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Do wody wlać sól, cukier. Wszystkie przyprawy włożyć do moździerza i rozdrobnić. Przyprawy każdy dodaje według swojego uznania które lubi. Do solanki dodać przyprawy. Wywar gotować 20 minut na wolnym ogniu. Przecedzić przyprawy, odstawić do schłodzenia. Następnie włożyć nasze mięso do naczynia kamionkowego, przykryć naczynie i odstawić w temp 5 stopni. Mięso należy nakłuwać dwa razy dziennie, przewracać. Peklować około 10 dni. Po tym czasie wyjmujemy mięso i myjemy 3 minuty, osuszamy. Proces suszenia dobrze żeby trwał cały dzień kiedy mięso pozbywa się nadmiaru solanki. Wieczorem można sznurować mięso. Wieszamy mięso na hakach i osuszamy przez noc w temp około 10 stopni. Na drugi dzień w beczce wędzimy naszą szynkę, używając drewno liściaste olcha. Szynki należy sprawdzać, co 20 minut przewieszać w inne miejsce beczki. Szynki wędzić w temp około 65 stopni przez 3 godziny.

  2. Wyjmujemy z beczki, albo zostawiamy w niej pod warunkiem że nie ma już ognia. Szynki stygną.

  3. Szynkę gotuję w garnku z wodą na wolnym ogniu około 1,5 godziny. Podaję na zimno albo ciepło z chrzanem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

zadzior 13 marca 2018 Pani Kalino dłużej peklować, najlepiej z nastrzyku to będzie w środku ładna różowa.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń