Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Wiejska zapiekanka z ziemniakami, kapustą i boczkiem"
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 101
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 238
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 101
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 238
Składniki
60 min • Porcja 490 kcal • Koszt porcji ok. 2,50 zł • Przepis na 6 porcji.
Suszone grzyby na noc wrzucam do wody, następnego dnia gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Świeże gotuję bez namaczania. Ugotowane odcedzam i drobno kroję. Wody nie wylewam.
Ziemniaki obieram, gotuję w osolonej wodzie do miękkości. Studzę i kroję w plastry o grubości ok. 1/2 cm. Kapustę drobno siekam.
Cebulę i boczek kroję w kostkę, przesmażam je na rumiano. Dodaję kapustę, liście laurowe, koncentrat pomidorowy i pół szklanki wody z gotowania grzybów.
Doprawiam solą, pieprzem oraz majerankiem. Mieszam, duszę pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka (ok. 10 min.).
Na dno naczynia żaroodpornego wykładam 1/2 ziemniaków. Posypuję tymiankiem i rozmarynem. Wykładam kapustę i przykrywam resztą ziemniaków. Posypuję tymiankiem i rozmarynem oraz połową grubo startego sera.
Zapiekam w 180°C przez 30 min. 5 minut przed wyjęciem posypuję pozostałym startym serem.
Z grzybami, boczkiem, ziemniakami i kapustą. Pycha! Dagmara Wąsińska z KonieczekŹródło: Kobieta i życie