Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taką babkę piecze zawsze na święta moja mama i powiem szczerze, że mnie jeszcze nigdy nie wyszła tak dobra jak mamie.
Do wielbicieli curry nie należę, ale jak mi coś posmakuje, będę chciała powtó...
Odsłon: 45
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 120
Pyszne ciasteczka mojego dzieciństwa
Odsłon: 459
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32648
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 91
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 131
Do wielbicieli curry nie należę, ale jak mi coś posmakuje, będę chciała powtó...
Odsłon: 45
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 120
Pyszne ciasteczka mojego dzieciństwa
Odsłon: 459
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32648
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 91
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 131
Składniki
Z drożdży, łyżki mąki, i cukru zrobić rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Roztopić masło.
4 łyżki mąki zalać gorącym mlekiem i wymieszać na jednolitą masę, wystudzić.
Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać mąkę, szczyptę soli, sparzone ciasto, wymieszać i dodać wyrośnięty rozczyn drożdżowy.Wyrabiać ciasto ręką, aż powstaną pęcherzyki
Do dobrze wyrobionego ciasta wlać wystudzone masło, wsypać rodzynki, skórkę pomarańczową i wyrabiać ciasto, aż masło całkowicie się wchłonie, a ciasto będzie gładkie, lśniące i będzie odchodzić od ręki.
Do formy na babkę wysmarowanej masłem przełożyć ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 180st.C , wstawić ciasto i piec ok.40 minut. Kiedy babka wystygnie posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. SMACZNEGO i Wesołych Świąt!