Do góry

Desery Przepis na:

Wielkanocna baba drożdżowa

Wielkanocna baba drożdżowa

Autor: irma

Przepisów i artykułów: 220 Ocena: 6642

Dodano: 22.03.2013

Odsłon: 12081

Taką babkę piecze zawsze na święta moja mama i powiem szczerze, że mnie jeszcze nigdy nie wyszła tak dobra jak mamie.

Składniki

  • 5 dkg. drożdży
  • 1/2 kg. mąki tortowej przesianej
  • 20 dkg. masła
  • 5 żółtek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 10 dkg. rodzynek, skórka kandyzowana z pomarańczy, szczypta soli
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z drożdży, łyżki mąki, i cukru zrobić rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Roztopić masło.

  2. 4 łyżki mąki zalać gorącym mlekiem i wymieszać na jednolitą masę, wystudzić.

  3. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać mąkę, szczyptę soli, sparzone ciasto, wymieszać i dodać wyrośnięty rozczyn drożdżowy.Wyrabiać ciasto ręką, aż powstaną pęcherzyki

  4. Do dobrze wyrobionego ciasta wlać wystudzone masło, wsypać rodzynki, skórkę pomarańczową i wyrabiać ciasto, aż masło całkowicie się wchłonie, a ciasto będzie gładkie, lśniące i będzie odchodzić od ręki.

  5. Do formy na babkę wysmarowanej masłem przełożyć ciasto i odstawić do wyrośnięcia.

  6. Piekarnik nagrzać do 180st.C , wstawić ciasto i piec ok.40 minut. Kiedy babka wystygnie posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. SMACZNEGO i Wesołych Świąt!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Hellada 30 marca 2013 Dzięki za świetny przepis. Wczoraj upiekłam, a dziś w Wielką Sobotę zjedliśmy już pół babki. PYSZNA!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Hellada 30 marca 2013 upiekłam wczoraj, dziś już pół zjedliśmy, pycha!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetas197601 23 marca 2013 przepis w sam raz na czasie, pychotka :))) 5

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 23 marca 2013 Taką babę na Wielkanoc piekę już od 30 lat. Przepis mam sprawdzony i ciasto zawsze się udaje. Drobna zmiana u mnie,
to na te proporcje 8 żółtek. Pozdrawiam już świątecznie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 23 marca 2013 Goramarcina to prawda co piszesz i powiem więcej , im dłużej leży taka baba, tym bardziej jest smaczna, a posmarowana masełkiem do mleka , to niebo w gębie :)))
WZ-tek dziękuje za wysoką ocenę i słodki komentarz. Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

WZ-tek 22 marca 2013 No, to jest baba nad babami. I za te babe , ja jako chlop daje 6 z plusem :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 22 marca 2013 Bo to jest baba na bogato , moja teściowa też takie piekła i mogły leżeć odpowiednio zawinięte nawet 2 tygodnie .
Dzięki Ci za przypomnienie tego przepisu. :)))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 22 marca 2013 Dziękuję kobietki i życzę smacznych świąt.")
Maudie pozdrowienia przekaże.:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 22 marca 2013 Wygląda pięknie,zachęcająco i na pewno jest przepyszna.Pozdrowienia dla mamy;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

capri 22 marca 2013 ja tez mam zamiar upiec drożdżową, tylko mam nieco inny przepis, więc upiekę obydwie, bo Twoja jest boska i potrzeba do niej "tylko" 5 żółtek :)), 6ka ode mnie :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń