Do góry

Przekąski Przepis na:

Wielkanocna tarta z białą kiełbasą i karmelizowaną cebulą

Wielkanocna tarta z białą kiełbasą i karmelizowaną cebulą

Autor: Jagodzianka17

Przepisów i artykułów: 202 Ocena: 917

Dodano: 21.03.2018

Odsłon: 1229

Z okazji zbliżających się świąt przygotowałam wspaniałą tartę. Ta pyszna tarta może być ciekawą przystawką na wielkanocnym stole lub codziennym, smacznym daniem. Kruche ciasto, dobrze doprawiony, aromatyczny farsz i cienka, zakręcona biała kiełbasa. Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno.

Składniki

  • Ciasto kruche:
  • 200 g mąki pszennej
  • 85 g zimnego masła
  • 50 ml zimnej wody
  • Sól
  • Farsz
  • 250 g cienkiej, białej kiełbasy
  • 200 g śmietany 18 %
  • 2 jajka
  • 2 cebule czerwone
  • 50 g sera żółtego
  • 30 g sera pleśniowego blue
  • gałka muszkatołowa
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 2-3 łyżki kremu balsamicznego
  • 1 łyżka masła
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • szczypiorek
  • pieprz czarny i sól
  • 1/2 pęczka szczypiorku
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Ciasto

    Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i sól. Zagniatamy ciasto do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dodajemy wodę i ponownie zagniatamy jednolite, gładkie ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez godzinę.


  2. Farsz

    Cebulę obieramy, kroimy w cienkie półplasterki. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i smażymy przez 2 minut na małym ogniu. Kiedy cebula puści sok dodajemy cukier, krem balsamiczny, pieprz i sól. Smażymy do momentu, aż cebulka zmięknie. Odstawiamy do wystudzenia. Do miski wybijamy jajka, dodajemy śmietanę i starty, żółty ser. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Kiełbasę zalewamy zimną wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy około 15 minut, wyjmujemy z wody i studzimy.
    Ciasto wałkujemy na grubość 3-4 mm i wykładamy nim formę do tarty. Spód nakłuwamy widelcem, obciążamy kulkami ceramicznymi i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C. Pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie usuwamy kulki ceramiczne i wstawiamy ponownie do piekarnika na 5 minut, aby ciasto się zrumieniło. Na podpieczone ciasto wykładamy cebulę, zalewamy połową masy jajecznej. Układamy kiełbasę i zalewamy resztą masy. Wierzch posypujemy serem pleśniowym. Tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 25 minut.

    Notes

    - ser pleśniowy można zamrozić i zetrzeć na tarce

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń