Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj znowu trochę słodkości na święta. Kolejna propozycja na małe babeczki - tym razem mocno czekoladowe, które doskonale komponują się ze śmietanową masą na bazie serka mascarpone. Fajnym pomysłem jest również dodanie do babeczki owocowego dodatku.
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 64
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 64
Składniki
BABECZKI W garnuszku roztopić masło. Wyłączyć palnik, dodać pokrojoną czekoladę i poczekać aż się rozpuści. Następnie dodać przesiane kakao i dokładnie wymieszać. Odstawić do przestudzenia. Przesiać przez sitko mąkę pszenną z sodę oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Całe jajka ubić z cukrem do puszystości, zmniejszyć obroty miksera i dodać masę czekoladową, dokładnie zmiksować. Następnie dodać śmietanę, mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą i delikatnie, ale bardzo dokładnie wymieszać. Piec w temperaturze 170 stopni na formie do babeczek wyłożonej papilotkami przez ok. 20-30 min.
MASA ŚMIETANOWA Śmietankę 30% ubić mikserem, po chwili dodać cukier i mascarpone, dalej ubijać do powstania puszystej masy.
PRZEŁOŻENIE BABECZEK Z zimnych babeczek wydrążyć środek i wypełnić kilkoma wiśniami, następnie nałożyć masę śmietanową. Wierzch masy posypać pokruszonym ciastem, który wydrążyliśmy ze środka. Można polać polewą czekoladową albo rozpuszczoną czekoladą.
Smacznego :)