Do góry

Desery Przepis na:

Wielkanocne ciasto migdałowo-makowe

Wielkanocne ciasto migdałowo-makowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 537 Ocena: 9186

Dodano:

Odsłon: 3950

To ciasto gości co rok na moim stole i niezmiennie cieszy oczy i podniebienia rodziny.

Składniki

  • Ciasto :mąka pszenna 500 g 4 żółtka cukier 100 g
  • drożdże 60 g masło lub margaryna 100 g
  • mleko ok. 210 ml kefir 3 łyżki cukier waniliowy 1 łyżeczka
  • masa migdałowa : zmielone białe migdały 200 g cukier puder 200 g aromat migdałowy 2 białka
  • masa makowa : mak ugotowany zmielony ok. 390 g cukier do smaku aromat migdałowy 1 białko jaja
  • 1 białko do smarowania
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Blacha 33 X 21 cm.
    Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, pozostawić do wyrośnięcia.Masło stopić i przestudzić.
    Mąkę przesiać dodać, wyrośnięte drożdże, ciepłe mleko, żółtka ubite z cukrem , cukier waniliowy ,kefir. Wyrobić starannie. Gdy ciasto ma gładką powierzchnię, wlewać stopniowo masło ciągle wyrabiając.
    Ciasto odstawić do wyrośnięcia.

  2. Masa makowa.
    Ugotowany mak zmielić z cukrem. dodać aromat i roztrzepane białko.
    Masa migdałowa.
    Migdały sparzyć, obrać z łupin, zmielić, dodać cukier i białka.
    Utrzeć starannie.
    Ja 3/4 wyrośniętego ciasta podzieliłam na dwie części,resztę zostawiłam do dekoracji zrobiłam małą babkę.
    Pierwszą część ciasta wyłożyć na wysmarowaną blachę.
    Nakładać na ciasto skośnymi pasami masę makową i migdałową.
    Szczególnie mak należy dokładnie docisnąć.
    Drugą część ciasta rozwałkować i przykryć placek.
    Ozdobić ciastem, odstawić do wyrośnięcia, potem posmarować roztrzepanym białkiem z cukrem.
    Piec ok. 45 minut w 160 C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń