Do góry

Przekąski Przepis na:

Wielkanocne jajeczka

Wielkanocne jajeczka

Autor:

Przepisów i artykułów: 234 Ocena: 4674

Dodano:

Odsłon: 59939

Oryginalny przepis na świąteczne jajeczka,pięknie się prezentują na wielkanocnym stole:)Polecam:)

Składniki

  • jajka, 10 sztuk
  • barwniki do żywności, kolory dowolne
  • ocet 10%, po 1 łyżeczce do każdego koloru
  • WODA ZIMNA, po 2/3 kubka
  • majonez, 1/2 szklanki
> 6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Jajka ugotować na twardo,usunąć skorupki i przeciąć jajka na pół.

  2. Usunąć żółtka z jajek i umieścić w miseczce.Odstawić na bok.

  3. Przygotować szklanki lub kubki - taką ilość ile mamy kolorów barwnika.Napełnić szklanki lub kubki zimną wodą,do 2/3 wysokości.

  4. Dodać po 3-4 krople barwnika do każdego kubeczka i po 1 łyżeczce octu,wymieszać.Umieścić białka w kubku i zostawić,aż osiągnie pożądany kolor.Ja umieściłam po 3 białka w każdym kubku.

  5. Usunąć białka z barwnika i delikatnie ułożyć na ręczniku papierowym.

  6. Żółtka rozdrobnić widelcem lub blenderem.Wymieszać lub zmiksować z majonezem.Masę żółtkową,za pomocą szprycy wypełnić białka.

  7. Można użyć dowolną ilość jajek i kolorów barwnika.Z 10 jajek wychodzi 20 sztuk połówek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń