Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Wielkanocne muffinki"
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 32
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 46
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 79
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10517
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 103
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 32
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 46
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 79
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10517
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 103
Składniki
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i wanilinowym, szczyptą soli i wiórkami. Mleko połącz z olejem i rozbełtaj w nim jajko. Dodaj sypką mieszankę i utrzyj ciasto o niezbyt gęstej konsystencji.
Formy do muffinek wysmaruj tłuszczem i wypełnij ciastem do 2/3 wysokości. Piecz w 180 °C przez 25 minut. Wystudź i wyjmij. l Kruche ciasto na uszy zrób z mąki, cukru pudru, masła i mleka. Rozwałkuj je na cienki placek i wykrój uszy (kształt litery V). Rozłóż je na blasze i piecz w temperaturze 180 °C ok. 12 minut.
Przygotuj krem. Masło i mleko z puszki utrzyj na gładką masę. Dwie łyżki odłóż, a połowę reszty kremu zabarw na różowo. Część muffinków posmaruj różowym, a drugą część jasnym kremem. Przyklej oczy i nosek.
Z części odłożonego kremu zrób małe kuleczki. Obtocz je w wiórkach, przyklej obok noska i wbij w nie nitki makaronu. Resztą kremu udekoruj uszy. Natnij muffinki na górze i wciśnij w nacięcia uszy. Czas przygotowania: 60 minut. Cena porcji: ok. 5 zł. Kalorie: porcja 505 kcal.Źródło: Na żywo