Do góry

Desery Przepis na:

Wielkanocne muffinki

Wielkanocne muffinki

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28002

Dodano:

Odsłon: 8

Sprawdzony przepis na "Wielkanocne muffinki"

Składniki

  • 20 dag mąki
  • 10 dag cukru
  • 2 łyżki naturalnego kakao
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 150 ml kremówki 30 proc
  • 1/2 kostki masła
  • sól
  • 2 banany
  • 2 opakowania gotowego lukru
  • zielony barwnik spożywczy
  • wielkanocne ciasteczka (np. w kształcie pisanek)
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiej do miski, wsyp cukier oraz kakao, dodaj proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wbij jajka, wlej 150 ml kremówki, zmiksuj.

  2. Masło rozpuść, przestudź, dodaj do ciasta, jeszcze chwilę miksuj razem. Banany obierz, pokrój na kawałki. Dodaj do przygotowanego ciasta, wymieszaj.

  3. Foremki do muffinek wyłóż papilotkami (ewentualnie posmaruj olejem i wysp bułką tartą).

  4. Przygotowanym ciastem napełnij foremki do 2/3 wysokości. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni. Piecz 15-20 minut. Wyjmij i pozostaw do wystudzenia.

  5. Lukier przygotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Utrzyj z odrobiną zielonego barwnika spożywczego (w proszku lub w płynie).

  6. Zielony lukier przełóż do rękawa cukierniczego. Wyciśnij na ostudzone muffinki, tworząc trawkę. Umieść w niej ciastka.

  7. Czas (bez pieczenia) ok. 20 min; porcja – 270 kcal, cena 1,50 zł

  8. Trawkę zrobisz też z wiórków kokosowych wymieszanych z barwnikiem.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń