Do góry

Desery Przepis na:

Wielkanocny mazurek z kajmakiem i dżemem.

Przepis dnia 2019-04-21
Wielkanocny mazurek z kajmakiem i dżemem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 156 Ocena: 1819

Dodano:

Odsłon: 3072

Na Wielkanocnym stole obowiązkowo musi znaleźć się mazurek. Bardzo prosty w wykonaniu, robimy kruchy spód, a potem to już dowolne dodatki czy dekoracje. U mnie najczęściej jest to masa krówkowa, bardzo słodka, ale można ją przełamać np. kwaśnym dżemem. Warto też taki mazurek ładnie udekorować, mogą to być czekoladowe jajeczka, ciasteczka czy jadalne kwiaty, u mnie są do bratki, piękne wiosenne kwiaty. Upieczcie taki mazurek. Mój co prawda nie wygląda idealnie i tak jak sobie go wyobrażałam, ale pyszny wyszedł i dość szybciutko zjedliśmy go :) Zachęcam i Was do upieczenia. Słodkich i udanych wypieków życzę :)

Składniki

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 3 żółtka
  • Dodatkowo:
  • 20 dag masy krówkowej kajmak
  • 8 łyżeczek dżemu wiśniowego
  • jadalne kwiaty ( u mnie bratki )
  • kolorowe jajeczka ( u mnie czekoladowe w cukrowej polewie )
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto : Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy na pół godziny do lodówki do schłodzenia. Po tym czasie z ciasta odrywamy kawałek, wałkujemy i foremkami w wielkanocnych kształtach wycinamy ciasteczka.

  2. Ciasteczka: Wykrojone ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

  3. Spód: Pozostałe ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenna i wykładamy do formy o wymiarach około 21 cm x 30 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem.

  4. Pieczenie: Następnie ciasteczka i spód do mazurka pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Ciasteczka są cieniutkie to tak 10-15 minut, a spód grubszy to tak 25-30 minut. Studzimy.

  5. Dekoracja: Spód mazurka smarujemy kajmakiem, następnie dekorujemy według uznania dżemem, jajeczkami, ciasteczkami i bratkami.

  6. Podanie: Tak wykonany mazurek jest gotowy do podania. Smacznego życzę.

    Moje rady:
    Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
    Mazurek można pokroić na około 8 porcji.
    Foremka do pieczenia mazurka o wymiarach około 21 cm x 30 cm.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (22)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń