Do góry

Desery Przepis na:

Wielkanocny sernik

Wielkanocny sernik

Autor:

Przepisów i artykułów: 31 Ocena: 269

Dodano:

Odsłon: 2078

SZYBKI I SMACZNY

Składniki

3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłożyć nim okrągłą formę. Ciasto ponakłuwać widelcem. Spód podpiec w piekarniku przez 15 minut, w temp. 180 stopni. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika. Ubić pianę z 6 białek razem z całym cukrem. Ser przełożyć do naczynia. Dodać 6 żółtek, budynie, śmietanę, mleko. Wszystkie składniki wymieszać mikserem na jednolitą masę. Na koniec dodać pianę i jeszcze delikatnie wymieszać z masą serową. Gdy ktoś woli bardzo słodkie wypieki, może jeszcze dodać trochę cukru pudru.

  2. Piec przez pierwsze 30 minut w temperaturze 200 stopni, następnie przez minimum 1 godzinę w temperaturze 150-170 stopni. Gdyby wierzch sernika mocno się zarumienił w jakimś miejscu, można przykryć je podczas pieczenia pergaminem, delikatnie uchylając drzwiczki piekarnika.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń