Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Wielkanocny żurek w chlebie"
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1101
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 142
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 176
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 117
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1048
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1101
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 142
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 176
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 117
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1048
Składniki
Marchew, seler i cebulę obierz i pokrój w plasterki. Wrzuć do garnka z wodą i zagotuj. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj pieczarki, ziele angielskie i listki laurowe. Przypraw solą. Całość gotuj na małym ogniu przez godzinę.
Po tym czasie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wlej zakwas i gotuj przez 15 minut. Na koniec dopraw żurek do smaku i wlej do wcześniej przygotowanych chlebów. Posyp startym jajkiem.
Drożdże, cukier i sól wymieszaj w niewielkiej ilości wody. Mąkę wsyp do miski i wlej rozpuszczone drożdże. Mieszając, dodaj resztę wody i wyrób ciasto (możesz dodać pestki dyni lub słonecznika). Uformuj kulę, obsyp mąką i przykryj ściereczką. Odstaw, aby ciasto odpoczęło.
Ciasto podziel na cztery małe kule. Przykryj i odstaw na 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (rozstaw je w dużej odległości od siebie, aby po wyrośnięciu się nie skleiły). Następnie uformowane ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem. Odstaw jeszcze na 10 minut.
Chlebki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190° C na 30 minut. Po tym czasie wyjmij i połóż na kratkę do wystygnięcia. Obetnij górę i zrób wgłębienie na zupę, wyjmując środek. Wnętrze posmaruj roztrzepanym białkiem, skupiając się na spodzie, aby zupa nie przeciekała.Źródło: Na żywo