Do góry

Zupy Przepis na:

Wielowarzywna zupa na piersi kurczaka

Wielowarzywna zupa na piersi kurczaka

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 27987

Dodano:

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Wielowarzywna zupa na piersi kurczaka"

Składniki

  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • po 20 dag selera i bakłażana
  • 4 gałązki tymianku
  • 5 gałązek oregano
  • olej
  • 800 ml wywaru drobiowego
  • 15 dag mrożonej fasolki
  • sól
  • 10 dag pomidorków koktajl
  • 20 dag piersi kurczaka
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Czas ok. 45 min; porcja – 210 kcal, cena 3,20 zł

  2. Cebulę oraz czosnek obierz, poszatkuj, oczyszczone marchewki pokrój w plasterki. Kawałek selera pozbaw skórki, pokrój w kosteczkę, umyty bakłażan podziel na nieduże kawałki.

  3. Zioła opłucz, osusz na papierowym ręczniku kuchennym. Otrzyj listki z łodyżek. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Wrzuć cebulę oraz czosnek, przesmaż na złoty kolor. Dodaj marchewkę, seler i chwilę smaż razem.

  4. Warzywa zalej bulionem drobiowym (może być z kostki). Dopraw solą oraz pieprzem, doprowadź do wrzenia. Następnie wrzuć fasolkę szparagową i kawałki bakłażana. Gotuj na średnim ogniu pod przykryciem około 15 minut. Wrzuć umyte pomidorki. Gotuj 2-3 minuty.

  5. Mięso kurczaka opłucz pod bieżącą wodą, osusz starannie papierowym ręcznikiem kuchennym. Oprósz solą oraz pieprzem.

  6. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć mięso, smaż po 5 min z każdej strony. Zdejmij z patelni i pokrój na kawałki. Gotową zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wsyp otarte zioła. Podawaj z mięsem.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń