Do góry

Desery Przepis na:

Wieniec bananowo-kokosowy

Wieniec bananowo-kokosowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2324

Dodano:

Odsłon: 569

Kiedy w kuchni zalegają dojrzewające banany, przerabiam je zazwyczaj na ciasto. Tym razem w połączeniu z kokosem. Ja zrobiłam je w formie z kominkiem, można też zrobić w keksówce (30cm)

Składniki

  • 150g masła
  • 150g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 500g dojrzałych bananów
  • 2 łyżki białego rumu
  • 100g mielonych migdałów
  • 250g mąki
  • 100g wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200g białej czekolady lub kuwertury
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki płatków kokosowych
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Formę z kominkiem lub keksówkę wysmarować masłem i posypać mąką. Piekarnik nagrzać do 190 stopni.

  2. Miękkie masło, cukier i cukier waniliowy zmiksować na puszystą masę. Następnie po jednym dodawać jajka. Banany obrać, rozgnieść widelcem i razem z rumem dodać do masy maślano-jajecznej. Migdały, mąkę, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia wymieszać i dodać do masy.

  3. Ciasto przełożyć do formy i piec na drugiej szynie od dołu ok. 60-65 minut.

  4. Upieczone ciasto pozostawić w formie na ok. 10 minut, potem wyjąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia na kratce.

  5. Kuwerturę lub czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z olejem. Płatki kokosowe uprażyć lekko na patelni bez tłuszczu. Ciasto polać czekoladą i posypać płatkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń