Do góry

Desery Przepis na:

Wieniec bezowy

Wieniec bezowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 54 Ocena: 1114

Dodano:

Odsłon: 567

Wieniec bezowy

Składniki

  • białka z jaj 5
  • cukier kryształ 250g
  • szczypta soli
  • serek mascarpone 250 g
  • śmietana 30% 330 ml
  • cukier puder 1-2 łyżki
  • świeże owoce
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Schłodzone białka przelewamy do miski i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Kiedy piana trzyma się ścian naczynia, dodajemy cukier łyżka po łyżce, stale miksując. Piana na bezę powinna być lśniąca i bardzo gęsta, a cukier całkowicie powinien się rozpuścić. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nastawiamy na termoobieg i temperaturę 120 °C. Masę bezową wykładamy na blaszkę formując wieniec. Pieczemy przez 70-90 minut, redukując temperaturę, jeśli beza zaczyna się robić bezowa. Od razu po upieczeniu bezę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na kratkę. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
    Mocno schłodzoną kremówkę mieszamy z serkiem mascarpone. Następnie umieszczamy w misie robota kuchennego i ubijamy na najwyższych obroty miksera.
    Krem wykładamy na wystudzony wianek, a na wierzch wykładamy owoce i oprószamy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń