Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Wieniec brownie"
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 63
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 109
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 65
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 127
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 63
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 109
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 65
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 127
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 90 minut
Posiekać 15 dag czekolady mlecznej. Posiekać 10 czekolady gorzkiej. Obie posiekane czekolady wrzucić do rondelka. Dołożyć masło i razem stopić, mieszając drewnianą łyżką, w gorącej kąpieli wodnej (rondel ustawić nad naczyniem z parującą wodą). Odstawić, aby masa lekko przestygła.
Zanim masa czekoladowa przestygnie, posiekać pistacje (wziąć niesolone!). Do dekoracji odłożyć 2 dag posiekanych pistacji. Jajka ubić z cukrem, cukrem wanilinowym oraz szczyptą soli. Dodać skórkę pomarańczową. Połączyć z przestudzoną masą czekoladową. Wymieszać mikserem.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypywać do ucieranej masy. Dołożyć posiekane pistację. Formę z kominkiem posmarować tłuszczem. Oprószyć mąką. Napełnić ciastem, wyrównując wierzch. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 50-55 minut.
Po około 45 minutach przykryć ciasto kawałkiem folii aluminiowej, aby wierzch zbytnio się nie przyrumienił.
Ciasto studzić 5 minut w foremce, następnie przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Pozostałe czekolady stopić, dolać śmietanę i miód. Zagotować. Wystudzone ciasto oblać polewą. Posypać odłożonymi posiekanymi pistacjami.Źródło: Życie na gorąco