Do góry

Desery Przepis na:

Wieniec drożdżowy

Wieniec drożdżowy

Autor: isabelle

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 36

Dodano: 28.01.2010

Odsłon: 2827

Dobre, nadaje się na każdą okazję, łatwe w przyrządzeniu

Składniki

  • Ciasto:50 dag mąki,3 żółtka,szklanka mleka, 4 dag drożdży, 2 łyżki cukru,3 łyżki masła,, skórka cytrynowa
  • Nadzienie:8 dag masła, 3 łyżki cukru, łyżka cynamonu,15 dag rodzynek, łyżka kandyzowanej żurawiny
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mleko lekko podggrzać, dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszać, pozostawić na 15 min. w ciepłym miejscu. Do wyrośnięcia tego rozczynu dodać żółtka, stopione i wystudzone, masło, resztę mąki, cukier i skórkę z cytryny. Wyrobić ciasto, a gdy zacznie odchodzić od ręki, pozostawić do wyrośnięcia. Następnie lekko je rozwałkować na dość cięki prostokąt.

  2. Przygotować nadzienie: masło utrzeć z cukrem i cynamonem na puch, posmarować nim ciasto, posypać rodzynkami i żurawiną. Zwinąć roladę, przełożyć na dużą kwadratową blachę ( koniecznie płaską, posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką), połączyć końce ciasta ze sobą tak aby powstało koło. Boki wieńca ponacinać na ok. 2 cm. Powstałe szpary rozszerzyć. Posmarować ciasto rozbełtanym jajkiem. Odstawić na 10 min. do wyrośnięcia. Piec ok. 35 min w temperaturze 190 stopni. Po wystudzeniu polać lukrem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

irma 28 stycznia 2010 Masz racje, drożdżowe nadaje się na każdą okazje i zawsze jest smaczne. Podoba mi się ten przepis i wypróbuje go. Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń