Do góry

Desery Przepis na:

Wieniec korzenny

Wieniec korzenny

Autor:

Przepisów i artykułów: 1332 Ocena: 11267

Dodano:

Odsłon: 0

Sprawdzony przepis na "Wieniec korzenny"

Składniki

  • 50 dag mąki
  • 5 dag drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko + 2 żółtka
  • 10 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej. 2 słoiki powideł śliwkowych
  • po 5 dag suszonych śliwek
  • moreli
  • fig i daktyli
  • 10 dag rodzynek
  • 2 białka
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. ok. 155 minut

  2. Drożdże rozkruszyć, rozetrzeć z łyżką cukru i lekko podgrzanym mlekiem, dodać 10 dag mąki, wymieszać, zaczyn odstawić do wyrośnięcia.

  3. Gdy podwoi objętość, dodać jajko i żółtka utarte z cukrem, resztę mąki, przyprawę do piernika i rozpuszczone masło. Wyrobić ciasto i przykryć.

  4. Powidła wymieszać z posiekanymi suszonymi owocami, połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek.

  5. Ciasto rozwałkować na prostokąt, rozsmarować nadzienie, pozostawiając czyste brzegi. Zwinąć w rulon. Włożyć do natłuszczonej, posypanej mąką formy z kominem. Odstawić do wyrośnięcia.

  6. Następnie wierzch ciasta ponacinać w zygzak. Piec ok. 40-45 minut w 200°C.

  7. Po ostudzeniu bakaliowy wieniec można posmarować domowym lukrem. Jak go zrobić? Utrzyj po prostu świeżo wyciśnięty sok cytrynowy z cukrem pudrem.

    Źródło: Twoje Imperium

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń