Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Wieniec marchewkowy w polewie"
Prosta, smaczna i szybka w wykonaniu surówka z warzyw ogrodowych.
Odsłon: 55
Ogórkowa to jena z kilku moich ulubionych zup. Zawsze gotuję ja w ten sposób...
Odsłon: 155
Prosta, smaczna i szybka w wykonaniu surówka z warzyw ogrodowych.
Odsłon: 55
Ogórkowa to jena z kilku moich ulubionych zup. Zawsze gotuję ja w ten sposób...
Odsłon: 155
Składniki
ok. 105 minut
Masło stopić, przestudzić. Marchewkę obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Rozbić jajka, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć ze szczyptą soli, cukrem wanilinowym i 14 dag cukru na puszystą, jasnokremową masę. Porcjami dodawać wystudzone masło. Wlać sok wyciśnięty z cytryny. Dołożyć startą marchewkę, zmielone migdały, skórkę otartą z cytryny oraz cynamon.
Białka ubić z 14 dag cukru na sztywno. Pianę delikatnie połączyć z przygotowaną masą. Dosypać mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia. Ciasto delikatnie wymieszać łyżką.
Formę z kominkiem (śr. 26 cm) posmarować tłuszczem. Oprószyć tartą bułką. Nałożyć do niej ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piec 50-60 minut. Upieczony wieniec studzić 30 minut w foremce, potem przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Czekoladę połamać na kawałki, stopić ją z olejem kokosowym w kąpieli wodnej (w naczyniu umieszczonym nad parującą wodą). Polewę studzić 10 minut, oblać nią ciasto. Odłożyć na 2 godziny, by polewa dobrze zastygła. Przed podaniem ewentualnie ozdobić wieniec rozetkami bitej śmietany.Źródło: Życie na gorąco