Do góry

Desery Przepis na:

Wieniec porzeczkowy

Wieniec porzeczkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 227 Ocena: 2076

Dodano:

Odsłon: 2558

Ciasto drożdżowe z dużą ilością czerwonych porzeczek (kwaśnych) i masą marcepanową (słodką). Słodko-kwaśna przyjemność przy filiżance kawy.

Składniki

  • 500g mąki pszennej
  • 2 opakowania startej skórki cytrynowej
  • 150g cukru
  • szczypta soli
  • 21g świeżych drożdży
  • 200ml + 1 łyżka mleka
  • 2 jajka (M)
  • 100g masła
  • 200g masy marcepanowej
  • 200g dżemu z czerwonej porzeczki
  • 200g czerwonych porzeczek
  • 1 łyżka płatków migdałowych
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę, 100g cukru, 1 opakowanie skórki cytrynowej i sól wymieszać w dużej misce. Drożdże i łyżkę cukru rozpuścić w ciepłym mleku.

  2. Mleko, 1 jajko i masło dodać do mąki i zagnieść jednolite ciasto. Przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 35 minut.

  3. Masę marcepanową zetrzeć na grubych oczkach i wymieszać z pozostałą skórką cytrynową i z dżemem. Porzeczki umyć i za pomocą widelca oderwać od gałązek, wymieszać z pozostałym cukrem.

  4. Wyrośnięte ciasto zagnieść i rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na placek 50x30 cm. Rozłożyć masę marcepanową, zostawiając wolny brzeg. Posypać porzeczkami. Zwinąć wzdłuż długości w roladę. Następnie roladę przeciąć po długości na pół. Przepleść i uformować koło. Przełozyc na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Żółtko wymieszać z łyżką mleka i posmarować wieniec.. Posypać płatkami migdałowymi. Zostawić na 20 minut do wyrośnięćia.

  5. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Wieniec piec na najniższym poziomie piekarnika ok. 40-50 minut. Gdyby się za mocno przypiekał, przykryć folią aluminiową na ostatnie 15 minut pieczenia.



    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń