Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Wieniec ptysiowy z kremem i figami"
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 42
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 66
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 35
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 111
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 42
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 66
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 35
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 111
Składniki
Do rondla wlej 120 ml wody. Dodaj 4 dag masła oraz szczyptę soli. Doprowadź do wrzenia. Mieszając energicznie, partiami wsypuj na wrzątek mąkę. Mieszaj dalej, aż ciasto zrobi się szkliste i zacznie odchodzić od ścianek rondla.
Zdejmij rondel z płyty. Odstaw ciasto do przestygnięcia, a następnie kolejno dodawaj jajka. Cały czas energicznie mieszaj. Gotowe ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.
Wyciśnij okrąg na pokrytą pergaminem blachę. Wstaw do piekarnika. Piecz około 30 minut w temperaturze 200 st. Orzechy posiekaj, zalej gorącym mlekiem. Dodaj cukier puder i cukier waniliowy oraz resztę masła. Wlej rum. Utrzyj całość na gładki krem.
Zimny wieniec ułóż na talerzu. Środek oraz wierzch udekoruj kremem (przełóż go do szprycy) oraz umytymi i pokrojonymi figami.
Czas ok. 60 min; porcja – 250 kcal, cena 1,30 zł.Źródło: Świat kobiety