Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Wieniec serowy"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 86
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 86
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Składniki
Ciasto: wymieszaj śmietanę z drożdżami. Dodaj stopione zimne masło, jajka, szczyptę soli. Wymieszaj. Wsyp mąkę i wyrób gładkie ciasto. Nakryj naczynie, odstaw ciasto do wyrośnięcia.
Nadzienie: masło utrzyj z serem. Dodaj żółtka, cukier, rodzynki, smażoną skórkę (np. cytrynową, pomarańczową) i proszek budyniowy. Białka ubij na sztywno, połącz z serem.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta. Rozłóż na nim nadzienie serowe i zwiń w rulon.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia postaw słoik. Wokół niego ułóż roladę, mocno zlep końce ciasta. Wierzch lekko ponacinaj w kilku miejscach, posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Piecz ok. 30 min. w temp. 180°C. Upieczony, jeszcze gorący kołacz posyp cukrem pudrem. Jest bardzo smaczny na gorąco i na zimno.
<strong>Grzegorz Rybkowski z Nowej Wsi</strong>Źródło: Takie jest życie