Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Wieniec z odrobiną koniaku"
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13097
Ciasto przygotujesz z kilku składników. Szybkie o smaku raffaello.
Odsłon: 59
Bardzo prosta, bardzo smaczna i bardzo szybka w wykonaniu surówka z marchewki...
Odsłon: 53
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13097
Ciasto przygotujesz z kilku składników. Szybkie o smaku raffaello.
Odsłon: 59
Bardzo prosta, bardzo smaczna i bardzo szybka w wykonaniu surówka z marchewki...
Odsłon: 53
Składniki
Blaty: jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno, dosypując cukier i cukier waniliowy. Pianę z białek połącz z żółtkami. Obie mąki wymieszaj z proszkiem, kakao i korzenną przyprawą. Porcjami wsyp do masy jajecznej, mieszając.
Formę z kominkiem posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Rozsmaruj w niej ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Piecz przez 45 minut. Upieczony biszkopt odstaw do wystudzenia. Zimne ciasto rozetnij na 3 równe obręcze.
Przełożenie: masę krówkową mocno podgrzej. Dorzuć czekoladę połamaną na kawałki. Mieszaj, aż się rozpuści. Kiedy masa zacznie znów gęstnieć, domieszaj orzechy oraz koniak.
Obręcze przełóż masą krówkową z czekoladą i orzechami. Schłodzaj 2 godz. Migdały zrumień na suchej patelni. Śmietanę ubij z cukrem waniliowym i zagęstnikiem. Wieniec wyjmij z lodówki.
Posmaruj 3/4 bitej śmietany. Obsyp migdałami. Udekoruj rozetkami z pozostałej bitej śmietany i kleksami powideł.Źródło: Naj