Do góry

Dania główne Przepis na:

Wieprzowa pieczeń rzymska

Wieprzowa pieczeń rzymska

Autor:

Przepisów i artykułów: 273 Ocena: 2510

Dodano:

Odsłon: 324

Wieprzowa pieczeń rzymska to świetne rozwiązanie na obiad. Świetnie pasuje do każdego rodzaju sosu. Genialne jest w niej również to, że jeśli wam ona zostania możecie ją wykorzystać jako domową wędlinę. Ja najczęściej piekę ją właśnie z myślą o kanapkach ;)

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie karkówka)
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • ulubione przyprawy (u mnie mielone ziele angielskie, papryka słodka i ostra, majeranek)
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • Pieprz
  • Sól
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wymiary formy 11 x 22 cm.

    Czosnek przeciskamy przez praskę i dorzucamy do mielonego mięsa. Doprawiamy go jajkiem, bułką tartą, przyprawami, pieprzem i solą. Dokładnie wyrabiamy mięso.

  2. Keksówkę dokładnie smarujemy tłuszczem. Do połowy wykładamy ją mięsem, następnie na środku układamy obrane ugotowane na twardo jajka, przykrywamy je resztą mięsa, dociskamy i formujemy.

  3. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w 180°C około 60 minut.

  4. Gotową pieczeń możemy podawać zarówno na gorąco jak i na zimno w towarzystwie sosów lub dipów.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń