Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Wieprzowina a’la Wellington"
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 46
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 46
Składniki
Pieczarki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Czosnek i cebulę posiekaj. Wszystko razem przesmaż na oleju (aż cały płyn odparuje). l Z mięsa odetnij końcówki, przepuść je przez maszynkę i połącz z masą grzybową. Dodaj drobno pokrojoną natkę pietruszki. Przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
Polędwiczkę posól. Następnie obsmaż mięso na patelni na mocno rozgrzanym smalcu. Przełóż na deskę, by mięso odpoczęło. l Na dość dużym kawałku folii spożywczej ułóż plastry boczku – tak, by zachodziły na siebie. Na boczek nałóż farsz grzybowy, na grzyby wyłóż obsmażoną polędwiczkę wieprzową i bardzo szczelnie zawiń – za pomocą folii. Boki zakręć, całość zroluj tak, by powstał duży „cukierek”. Wstaw mięso do lodówki na około 2 godziny.
Schłodzoną polędwiczkę rozwiń z folii i przełóż na rozłożony płat ciasta francuskiego. Zawiń (złożenie powinno wypaść na spodzie), a końce sklej. Od razu przełóż do naczynia żaroodpornego. Wierzch i boki posmaruj roztrzepanym żółtkiem.
Wstaw danie na ok. 20-30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 °C. Po upieczeniu odstaw na 10 minut. Podawaj pokrojone w plastry. Polędwiczka powinna być lekko różowa w środku. Wieprzowinę serwuj z sałatą z sosem winegret.Źródło: Na żywo