Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Wieprzowina curry"
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32513
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 1166
Pyszne ciasteczka mojego dzieciństwa
Odsłon: 430
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32513
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 1166
Pyszne ciasteczka mojego dzieciństwa
Odsłon: 430
Składniki
Mięso umyj, osusz i pokrój w niezbyt duże paski lub kostkę. Oprósz solą oraz pieprzem. Z papryki usuń gniazda nasienne, opłucz pod bieżącą wodą i osusz. Pokrój w słupki lub kostkę. Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj.
Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzej olej, wrzuć mięso, posyp przyprawą curry i imbirem. Smaż, od czasu do czasu mieszając, aż lekko się zrumieni. Następnie dodaj cebulę, zeszklij. Wrzuć pokrojoną paprykę, całość smaż na niezbyt dużym ogniu ok. 5 min. Następnie wsyp mieloną paprykę (słodką i ostrą) lub paprykę w płatkach, wlej bulion. Duś 30-45 min, od czasu do czasu mieszając.
Na koniec wlej śmietankę lub mleczko kokosowe, duś jeszcze ok. 5 min. Całość dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Podawaj z ryżem udekorowane listkami bazylii.
60 minut. Porcja: 340 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie