Do góry

Dania główne Przepis na:

Wieprzowina słodko-kwaśna

Wieprzowina słodko-kwaśna

Autor:

Przepisów i artykułów: 842 Ocena: 16216

Dodano:

Odsłon: 4231

Kuchnia chińska

Składniki

  • 350 g polędwiczki wieprzowej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka wódki
  • 4 łyżki maki kukurydzianej
  • 1 średnia cebula
  • pół puszki ananasów w kostkach
  • pół strąka czerwonej papryki
  • pół strąka żółtej papryki
  • pół opakowania mrożonej chińskiej mieszanki warzywnej
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki świeżo wycisniętego soku pomaranczowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • olej
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso opłukałem, dokładnie osuszyłem. Wygniotłem dłonią na desce. Pokroiłem na plastry o grubości 1,5 cm , a następnie na paski, które poprzekrawałem na półtoracentymetrowe kawałki. Tak pokrojone mięso przełożyłem do miski, posoliłem, skropiłem wódką, wymieszałem, przykryłem i odstawiłem.

    Warzywa: z łodyg selera usunąłem błonę, pokroiłem go w cienkie plasterki. Paprykę umyłem, usunąłem gniazda nasienne, pokroiłem w krótki paski. Cebulę pokroiłem w ósemki. Wszystkie warzywa przełożyłem do miski. Ananasa osączyłem z zalewy.

    Do głębokiej patelni wlałem ¾ szklanki oleju. Jajko roztrzepałem, kawałki mięsa panierowałem w jajku i mące kukurydzianej. Wrzuciłem na rozgrzany olej, tak aby pływały luźno i równo się zrumieniły, mieszając 2-3 minuty. Wyjąłem łyżką cedzakową, osączyłem na papierowym ręczniku. Do kubka zlałem tłuszcz, na patelni zostawiłem nie więcej niż łyżkę oliwy.
    Wrzuciłem cebulę, smażyłem 1 minutę, dorzuciłem mrożone warzywa, po chwili kawałki ananasa. Smażyłem kolejne 2 minuty. Następnie dodałem paprykę, a po minucie seler. Cały czas mieszając, smażyłem jeszcze 2 minuty.

    Sos: wymieszałem ocet, sos sojowy, przecier pomidorowy, cukier i sok pomarańczowy. Dodałem mąkę rozprowadzoną niewielką ilością zalewy ananasa, wymieszałem. Tak przygotowany sos dodałem do warzyw, zagotowałem, mieszając aż lekko zgęstniał. Do gotującego się sosu dodałem kawałki mięsa, podgrzałem.
    Wieprzowina najlepiej smakuje podana z ryżem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 17 marca 2016 Ale pychotki! Cudowna gra smaków i aromatów :) Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń