Do góry

Dania główne Przepis na:

Wieprzowina słodko-kwaśna

Wieprzowina słodko-kwaśna

Autor:

Przepisów i artykułów: 80 Ocena: 1985

Dodano:

Odsłon: 4135

danie z Chin

Składniki

3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto: mąkę ziemniaczaną rozprowadzic w 1/4 szkl. zimnego rosołu, powoli wsypac mąkę pszenną, wymieszac. Dodac roztrzepane jajko, szczyptę soli, wyrobic gładkie, lejące ciasto. Mięso pokroic w sporą kostkę (o boku ok. 2 cm), wrzucic do miski z ciastem i wymieszac tak by każdy kawałek był nim oblepiony. Mięsko usmażyc aż do zezłocenia na głebokim oleju. Następnie wyłożyc na ręcznik papierowy by nadmiar tłuszczu obciekł.

  2. Sos: Paprykę pokroic w duze kwadraty, marchewkę w ukośne paski, a czosnek posiekac. Wszystkie składniki podsmażyc na łyżce oleju ok. 3 minuty. Po czym do nich wlac resztę rosołu, ocet winny, sos sojowy, dodac cukier. Gotowac chwilkę na małym ogniu po czym zagęścic łyżeczką mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w niewielkiej ilości zimnej wody. Zagotowac.

  3. Usmazone mięso podawac z sosem oraz ryżem. Można je bezpośrednio polac sosem lub sos podac w osobnej miseczce i maczac w nim kostki mięsa.

  4. Przepis pochodzi z książki Orientalne smaki, autorstwa: Biruta Markuza

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń