Do góry

Dania główne Przepis na:

Wieprzowina w sosie śliwkowo- ananasowym

Dania główne

Autor: BEATA1978

Przepisów i artykułów: 665 Ocena: 37626

Dodano: 13.04.2014

Odsłon: 1493

Jeden z moich ulubionych sosów, nie tylko do mięs.

Składniki

  • szynka wieprzowa 1 kg
  • sos sojowy 3 łyżki
  • pieprz czarny mielony, sól
  • masło 3 łyżki
  • śliwki węgierki (mrożone) 400g
  • ananas z puszki 3-4 plasterki
  • oliwa z oliwek 3 łyżki
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Śliwki rozmrozić. Mięso posolić, skropić sosem sojowym (2 łyżki), wstawić na 15 minut do lodówki.
    Rozgrzać masło, wrzucić śliwki węgierki i pokrojone plastry ananasa. Całość smażyć kilka minut, dodać 6 łyżek wody, dusić 5 minut.
    Sos mamy gotowy.

    Mięso obsmażyć z obu stron na oliwie z oliwek. Przyprawić odrobiną czarnego pieprzu, podlać szklanką wody wymieszanej z łyżką sosu sojowego. Mięso dusić do miękkości, na wolnym ogniu. Podawać z sosem owocowym.

  2. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń