Do góry

Dania główne Przepis na:

Wieprzowina w sosie, ziemniaki i papryczki.

Wieprzowina w sosie, ziemniaki i papryczki.

Autor: kuchmariola63

Przepisów i artykułów: 926 Ocena: 8449

Dodano: 26.05.2018

Odsłon: 119

Wieprzowina w sosie, ziemniaki i papryczki, danie na ostro. Polecam.

Składniki

  • wieprzowe mięso gulaszowe 40 dag
  • ziemniaki 6 szt
  • suszona włoszczyzna 2 łyżki
  • Cebula 1 szt.
  • olej 3 łyżki
  • sos sojowy ciemny 2-3 łyżki
  • pasta rosołowa 1 łyżka
  • woda 1,5 litra
  • mąka pszenna do zagęszczenia sosu
  • ostre papryczki czereśniowe, marynowane
  • Przyprawy:
  • Sól
  • Pieprz ziołowy
  • Gałka muszkatołowa
  • Majeranek
  • papryka słodka mielona
  • liść laurowy 2 szt.
  • ziele angielskie 5 ziaren
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mięso solimy i smażymy na oleju, na rumiany kolor. Zagotowujemy wodę z pastą rosołową, suszoną włoszczyzną, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Do gotującego się wywaru dodajemy usmażone mięso a na patelni smażymy pokrojoną w pół plastry cebulę. Zeszkloną cebulę dodajemy do garnka, doprawiamy przyprawami do smaku i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości mięsa.

  2. W między czasie gotujemy ziemniaki. Jeżeli mięso jest miękkie dodajemy sos sojowy i zagęszczamy sos mąką. Ugotowane ziemniaki tłuczemy i podajemy z sosem i papryczkami ostrymi.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń