Do góry

Desery Przepis na:

Wiewiórka czyli konkurencja dla Keksa

Wiewiórka czyli konkurencja dla Keksa

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 964

Dodano:

Odsłon: 23857

Ciasto robi sie blyskawicznie. Jest puszyste i smaczne. Polecam:)

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 szkl cukru
  • 1/2 szkl oleju
  • 2 szkl maki
  • 1 lyzeczka sody spozywczej
  • 4 jablka pokrojone w kostke
  • 20 dag rodzynek
  • 20 dag posiekanych orzechow (u mnie to orzechy nerkowca, ale moga to byc orzechy wloskie)
  • Lukier:
  • 5 lyzek cukru pudru
  • 1-2 lyzki soku z cytryny
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Bialka odzielamy od zoltek, ubijamy z cukrem, dodajemy zoltka i dalej ubijamy. Nastepnie dodajemy olej, delikatnie mieszamy, dodajemy make wymieszana z soda spozywcza. Nastepnie dodajemy rodzynki, orzechy i jablka, calosc mieszamy.
    Mase wylewamy na tortownice i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.

  2. Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny, az do jego rozpuszczenia. Lukier powinien miec konsystencje ciagnaca. Rozprowadzamy go po ciescie wybrzuszeniem lyzki.

    Smacznego:)

    Przepraszam za brak polskich znakow:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

jacek-kepka 02 października 2015 Owszem 180 stopni , ale ile minut ? :( Wszyscy się "zapominają" a to na ile stopni , a to wymieniony składnik ! i nie wiadomo co z nim zrobić , no szereg mankamentów jest brakowych :( A przecież wystarczy jak się podaje przepis , jeszcze raz go sprawdzić : składniki , kolejność , waga , ilość by potem na końcu prawidłowo zapisać swoją propozycję :( Ja na razie dałem na 40 minut ? Zobaczymy :)

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 07 kwietnia 2014 Wygląda bardzo apetycznie. Zabieram przepis do wypróbowania. Odpowiedzi: 1 ▼

9 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń