Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Wigilijna czarna kapusta"
Polecam.
Odsłon: 959
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 125
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 70
Gulasz wieprzowy ugotowany z łopatki wieprzowej, podany z kaszą jęczmienną i...
Odsłon: 19
Polecam.
Odsłon: 959
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 125
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 70
Gulasz wieprzowy ugotowany z łopatki wieprzowej, podany z kaszą jęczmienną i...
Odsłon: 19
Składniki
Grzyby opłucz, zalej wodą i odstaw na całą noc. Następnego dnia gotuj je około 20 minut, aż będą miękkie. Gdy wystygną, posiekaj.
Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, przepłucz ją, odciśnij i posiekaj. Włóż do garnka, wlej wodę z grzybów. Gdyby płynu w garnku było zbyt mało, dolej wodę do wysokości kapusty. Dodaj listki laurowe, jałowiec, ziele angielskie, ziarenka pieprzu oraz śliwki i gotuj 45-60 minut, aż kapusta będzie miękka.
Na koniec do garnka dodaj drobno posiekaną, zrumienioną cebulę oraz grzyby i duś jeszcze kilkanaście minut. Dopraw do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Tak przygotowana kapusta najlepiej smakuje kolejnego dnia, gdy wszystkie smaki się przegryzą.
(bez czasu oczekiwania): 20 minut. Porcja: 150 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie