Do góry

Desery Przepis na:

Wigilijna czarna kapusta

Wigilijna czarna kapusta

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 8

Wypróbowany przepis na "Wigilijna czarna kapusta"

Składniki

  • 60 dag kiszonej kapusty
  • po garści suszonych grzybów i śliwek
  • 2 listki laurowe
  • po kilka ziarenek jałowca
  • pieprzu i ziela angielskiego
  • 2 cebule
  • olej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Grzyby opłucz, zalej wodą i odstaw na całą noc. Następnego dnia gotuj je około 20 minut, aż będą miękkie. Gdy wystygną, posiekaj.

  2. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, przepłucz ją, odciśnij i posiekaj. Włóż do garnka, wlej wodę z grzybów. Gdyby płynu w garnku było zbyt mało, dolej wodę do wysokości kapusty. Dodaj listki laurowe, jałowiec, ziele angielskie, ziarenka pieprzu oraz śliwki i gotuj 45-60 minut, aż kapusta będzie miękka.

  3. Na koniec do garnka dodaj drobno posiekaną, zrumienioną cebulę oraz grzyby i duś jeszcze kilkanaście minut. Dopraw do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Tak przygotowana kapusta najlepiej smakuje kolejnego dnia, gdy wszystkie smaki się przegryzą.

  4. (bez czasu oczekiwania): 20 minut. Porcja: 150 kilokalorii.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń