Do góry

Dania główne Przepis na:

Wigilijna kapusta z czerwoną fasolą.

Wigilijna kapusta z czerwoną fasolą.

Autor:

Przepisów i artykułów: 163 Ocena: 2480

Dodano:

Odsłon: 1403

Bardzo proste i smaczne wigilijne danie.

Składniki

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 200 g fasoli czerwonej
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • kilka suszonych grzybów
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 łyżki margaryny
  • 1 l wody
  • sól, pieprz
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Fasolę moczymy w zimnej wodzie przez 12 godzin. Grzyby zagotować w wodzie, w której się moczyły. Wystudzić i pokroić, pozostawiając wodę z gotowania.

  2. Kapustę pokroić, przełożyć do garnka i zalać wodą. Dodać fasolę, pokrojone grzyby i przyprawy. Gotować do momentu, aż fasola będzie miękka ( w trakcie gotowania uzupełniać wodę). Dolać odrobinę wody, w której gotowały się grzyby.

  3. Na patelni roztopić margarynę i zrobić zasmażkę z mąki. Wystudzić, rozprowadzić wodą i wlać do kapusty. Chwilkę pogotować ciągle mieszając. Całość doprawić do smaku. Życzę smacznego !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń