Do góry

Desery Przepis na:

Wigilijne farsze do pierogów

Wigilijne farsze do pierogów

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18988

Dodano:

Odsłon: 17

Sprawdzony przepis na "Wigilijne farsze do pierogów"

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Szpinak rozmroź i osącz. Czosnek przeciśnij przez praskę. Suszone pomidory pokrój na kawałeczki. Filety potnij w kosteczkę. Skrop sokiem z cytryny i sosem sojowym. Szpinak przypraw czosnkiem, solą i pieprzem.

  2. Ciasto francuskie pokrój na kwadraty. Na każdym rozsmaruj porcję szpinaku i połóż kawałki ryby oraz pomidory. Kwadraty ciasta złóż na pół w trójkąty. Zlep brzegi. Piecz na złoty kolor w temp. 220 st.

  3. Z soczewicą

  4. szkl. ugotowanej czerwonej soczewicy, 20 dag pieczarek, 2 jajka, 2 ząbki czosnku, sos sojowy, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz, 2-cm kawałek świeżego imbiru, 1 łyżka oleju, 1/2 szkl. zmielonego czerstwego chleba razowego.

  5. Chleb namocz w ciepłej wodzie, odciśnij. Pieczarki pokrój w plasterki.Czosnek i imbir obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż na nim pieczarki razem z czosnkiem, przestudź.

  6. Ugotowaną soczewicę, pieczarki oraz chleb razem zmiel. Do tego wbij jajka, dołóż imbir i natkę. Farsz przypraw solą, pieprzem oraz sosem sojowym. Dobrze wymieszaj.

  7. Farsz nałóż na krążki z ciasta kluskowego. Złóż je na pół. Zlep brzegi. Ugotuj w posolonym wrzątku.

  8. Twarogowo-orzechowy

  9. 50 dag twarogu, 2 żółtka, 3–4 łyżki kwaśnej śmietany, 4 łyżki posiekanych orzechów (laskowych, włoskich, migdałów), 1 cebulka, 1 łyżka masła, 2 łyżki posiekanej bazylii, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz.

  10. Cebulkę i czosnek obierz, posiekaj. Zeszklij na maśle, wystudź. Twaróg wymieszaj z orzechami. Dodaj żółtka, śmietanę i cebulę z czosnkiem oraz posiekaną bazylię. Przypraw solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj.

  11. Z kruchego ciasta wytnij taką samą ilość krążków o śr. 12 cm i 8 cm. Na większe krążki nałóż farsz. Przykryj mniejszymi. Brzegi większych krążków zawiń do środka, mocno zlep brzegi obu krążków, formując falbankę. Pierożki piecz 30 minut w temperaturze 180 st.

  12. Ziemniaczany z zielonym groszkiem i papryką

  13. ziemniaki, 2 łyżki masła, 1/2 czerwonej papryki, 1/2 szkl. zielonego groszku z puszki, po 1 łyżeczce mielonej słodkiej i ostrej papryki oraz curry, 1–2 łyżki słodkiej śmietany.

  14. Ziemniaki obierz, pokrój w drobną kostkę, zrumień na maśle. Paprykę oczyść, drobno potnij. Dołóż do ziemniaków razem z groszkiem i śmietaną. Warzywa oprósz słodką i ostrą papryką oraz curry. Mieszając, smaż razem 5–6 minut. Zdejmij z ognia, wystudź.

  15. Farsz nałóż na krążki z ciasta drożdżowego. Złóż na pół, mocno zlep brzegi. Piecz przez 15–20 minut w temperaturze 200 st.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń