Do góry

Dania główne Przepis na:

Wigilijne gołabki

Wigilijne gołabki

Autor: asia67

Przepisów i artykułów: 212 Ocena: 2598

Dodano: 22.12.2016

Odsłon: 2737

danie wigilijne, które ja uwielbiam i mogłabym jeść cały rok

Składniki

  • kapusta biała 1 duża główka
  • kasza jęczmienna 1 1/2 szkl
  • cebula 2 szt
  • grzyby suszone duża garść
  • masło
  • sól, peprz
  • maka
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. 1. zagotować 3 szkl wody, osolić, wsypać kaszę, gotować na małym ogniu aż kasza wchłonie wodę, zawinąć w koc, odstawić na kilka godzin, kasza będzie ugotowana na sypko,
    2. grzyby namoczyć, ugotować na miękko, wywar z gotowania i zachować
    3. na maśle podsmażyć cebulę, dodać pokrojone grzyby (kilka odłożyć do sosu), podsmażyć, połączyć z kaszą, doprawić farsz solą i pieprzem, ma być dość ostry,
    4. kapustę włożyć do wrzącej wody, w miarę możliwości oddzielać liście, musi być ok 20 szt, odciąć grube nerwy,
    5. nakładać na liście farsz, zwijać gołąbki,
    w garnku ułożyć na dnie liście kapusty, na liściach układać gołąbki, wierzch przykryć liśćmi,
    6. sos: cebulę podsmażyć na maśle, wrzucić do wywaru razem z pokrojonymi, odłożonymi grzybami, zaprawić mąką, doprawić do smaku solą i pieprzem,
    7. gołąbki zalać 2 szkl osolonej wody i częścią sosu, gotować do miękkości,
    8. podawać polane sosem, można też przed podaniem zapiec polane sosem gołąbki w piekarniku,


    smacznego


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń