Przekąski Przepis na:
Wigilijne koreczki śledziowe

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 8
Dodano: 24.12.2011
Odsłon: 9334
Składniki
- filety śledziowe w oleju, ok 10 sztuk
- śliwki suszone, ok. 20 sztuk
- mozarella, ok. 20 kuleczek (małych)
- migdały w płatkach, 2 łyżki
- pietruszka natka, 2 łyżki posiekanej na drobno
- Wykałaczki:), ok. 20 sztuk
3-4 os. | 15 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Śliwki suszone zalać gorącą wodą tak aby zmiękły. Pozostawić je w gorącej wodzie ok. 10 min. W tym czasie filety śledziowe odsączamy od oleju najlepiej ręcznikiem papierowym i kroimy na pół - wzdłuż, tak aby uzyskać paski szerokości ok. 2 cm i długości ok. 8 cm.
-
Śliwki osuszamy, większe śliwki kroimy na pół i owijamy paskiem śledziowym, spinamy wykałaczką. Na zawinięty koreczek śledziowy nadziewamy po jednej małej kuleczce mozarelli. (jeśli kuleczki są duże można pokroić ja na ćwiartki jednak zdecydowanie ładniej wyglądają całe kuleczki)
-
Układamy na talerzyku tak aby koreczki utworzyły kształt słońca (patrz zdjęcie). Puste miejsce na środku talerzyka możemy wypełnić bardzo drobno posiekanymi śliwkami lub posiekanymi płatami śledziowymi.
-
Całość posypujemy bardzo drobno posiekaną natką pietruszki oraz płatkami migdałów wcześniej uprażonymi na gorącej patelni ( migdały wysypać na gorącą, suchą patelnię i prażyć kilka minut aż się zarumienią).
-
Danie idealne na wigilijny stół.
-
Poza okresem świątecznym płaty śledziowe zastąpić można płatami łososia wędzonego.
-
SMACZNEGO I WESOŁYCH I SMACZNYCH ŚWIĄT!
Komentarze do przepisu (0)