Do góry

Przekąski Przepis na:

Wigilijne koreczki śledziowe

Wigilijne koreczki śledziowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 8

Dodano:

Odsłon: 9501

Prosta i smaczna zakąska na wigiliną kolację.

Składniki

  • filety śledziowe w oleju, ok 10 sztuk
  • śliwki suszone, ok. 20 sztuk
  • mozarella, ok. 20 kuleczek (małych)
  • migdały w płatkach, 2 łyżki
  • pietruszka natka, 2 łyżki posiekanej na drobno
  • Wykałaczki:), ok. 20 sztuk
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Śliwki suszone zalać gorącą wodą tak aby zmiękły. Pozostawić je w gorącej wodzie ok. 10 min. W tym czasie filety śledziowe odsączamy od oleju najlepiej ręcznikiem papierowym i kroimy na pół - wzdłuż, tak aby uzyskać paski szerokości ok. 2 cm i długości ok. 8 cm.

  2. Śliwki osuszamy, większe śliwki kroimy na pół i owijamy paskiem śledziowym, spinamy wykałaczką. Na zawinięty koreczek śledziowy nadziewamy po jednej małej kuleczce mozarelli. (jeśli kuleczki są duże można pokroić ja na ćwiartki jednak zdecydowanie ładniej wyglądają całe kuleczki)

  3. Układamy na talerzyku tak aby koreczki utworzyły kształt słońca (patrz zdjęcie). Puste miejsce na środku talerzyka możemy wypełnić bardzo drobno posiekanymi śliwkami lub posiekanymi płatami śledziowymi.

  4. Całość posypujemy bardzo drobno posiekaną natką pietruszki oraz płatkami migdałów wcześniej uprażonymi na gorącej patelni ( migdały wysypać na gorącą, suchą patelnię i prażyć kilka minut aż się zarumienią).

  5. Danie idealne na wigilijny stół.

  6. Poza okresem świątecznym płaty śledziowe zastąpić można płatami łososia wędzonego.

  7. SMACZNEGO I WESOŁYCH I SMACZNYCH ŚWIĄT!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń