Do góry

Przekąski Przepis na:

Wigilijne śledzie w śmietanie z cebulką i ogórkiem konserwowym

Wigilijne śledzie w śmietanie z cebulką i ogórkiem konserwowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 127 Ocena: 1558

Dodano:

Odsłon: 7686

Dziś przedstawiam Wam mój sposób na świąteczny hicior śledziowy - śledzie w śmietanie.

Składniki

  • 4-5 filetów śledziowych, najlepiej Matjasów
  • 0,5 sporej cebuli (np cukrówki)
  • 2 duże ogórki konserwowe
  • 0,5 dużego, słodkiego jabłka (kwaśne też może być, co kto lubi)
  • 4-5 czubatych łyżek śmietany
  • 2 porządne łyżki majonezu
  • płaska łyżeczka cukru (opcjonalnie)
  • biały pieprz
  • sól (opcjonalnie)
  • sok z cytryny
  • mleko
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Śledzie zalewamy mlekiem i odstawiamy na 2-3 godziny. Jeśli korzystamy z filetów z octu, najpierw namoczmy je na noc w zimnej wodzie.

  2. Po tym czasie śledzie delikatnie osuszamy i kroimy na kawałki o odpowiadającej nam wielkości. Delikatnie skrapiamy je sokiem z cytryny, posypujemy białym pieprzem, odrobinkę solimy w razie potrzeby. Odstawiamy do lodówki.

  3. Cebulę kroimy w kostkę (średnią), ogórki kroimy drobniutko, jabłko kroimy również w kosteczkę. Wrzucamy to do miski, dodajemy śmietanę, majonez i mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą, pieprzem, cukrem albo sokiem z cytryny. Kierujemy się tu własnym smakiem :))

  4. Nakładamy do słoików sos i śledzie, delikatnie mieszamy, zakręcamy i odstawiamy do lodówki na 4-5 dni, żeby smaki ładnie się połączyły.
    Podajemy udekorowane natką pietruszki, cytrynką, jabłuszkiem... ;)



    Smacznego!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 04 grudnia 2017 Mmmmmrrrraaaauu, jak to mówią Lwy hihi.
Super śledziki, a te zawsze, wszędzie i pod każdą postacią świetnie smakują :D
Odpowiedzi: 7 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń