Do góry

Dania główne Przepis na:

Wigilijne uszka z pieczarkami

Wigilijne uszka z pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 89 Ocena: 1816

Dodano:

Odsłon: 6716

Proponuję dziś przepis na uszka z pieczarkami, ponieważ grzyby nie są wskazane dla dzieci, a pieczarki "to przecież nie grzyby", więc takie uszka można z powodzeniem podać dzieciom. Ale te pieczarki możemy odpowiednio zaczarować sypiąc sporo oregano, bo dzięki temu będą pachnieć prawie tak jak grzyby leśne, polecam :-)

Składniki

  • 500 g pieczarek lub więcej (farsz)
  • oliwa (farsz)
  • sól, pieprz, oregano (farsz)
  • kilka łyżek bułki tartej (farsz)
  • 3 szklanki mąki pszennej np. poznańskiej (najlepsza do pierogów) - ciasto
  • 1 szklanka wrzątku - ciasto
  • szczypta soli - ciasto
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mój przepis jest podany w proporcji na pół kilo pieczarek. Ale jeżeli chcemy zrobić dużo uszek, na cieście z trzech szklanek mąki, wtedy musimy podwoić ilość pieczarek.

    Pieczarki najpierw obieramy, potem myjemy i trzemy na tarce o dużych oczkach.

    Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy, wrzucamy pieczarki i smażymy.

    Solimy, sypiemy pieprz.

    Smażymy.

    Sypiemy bardzo dużo oregano. Pieczarki puszczą dużo wody, mieszamy i smażymy, aż cała woda wyparuje.

    Następnie usmażone pieczarki odkładamy na bok do wystudzenia.

    W tym czasie robimy ciasto: mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy szczyptę soli, zalewamy szklanką wrzątku, ewentualnie trochę więcej wody i mieszamy łyżką. Następnie przerzucamy na blat, zagniatamy chwilę i chowamy ciasto do miski pod przykryciem, niech odpocznie.

    Wracamy do farszu. Do miseczki przerzucamy usmażone i wystudzone pieczarki, dodajemy kilka łyżek bułki tartej, mieszamy i farsz gotowy.

    Odcinamy kawałek ciasta i rozwałkowujemy. Wykrawamy kółka. Uszka robię zawsze mniejsze niż pierogi, dlatego kółka wykrawam kieliszkiem.

    Na kółko nakładamy porcję farszu, zawijamy jak pieroga a następnie sklejamy dwa rogi i układamy na desce wyłożonej papierem ręcznikowym. W ten sposób możemy uszka w łatwy sposób zamrozić. Ja tak zawsze robię. Zamrożone przerzucam do woreczka i w ten sposób przechowywane w zamrażalce nigdy się nie skleją, polecam :-)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń